ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Ένα Forum ανταλλαγής πολιτικών σκέψεων προτάσεων και ιδεών σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική κατάσταση... Ένας χώρος ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος για ένα καλύτερο αύριο.


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

admin

avatar
Admin
Κάλεσμα ισχυροποίησης του σωματείου για την οργάνωση της πάληςΣτην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης στο ίδιο το σωματείο, αναφέρεται ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικής Χαλυβουργίας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων που συρρικνώνουν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση τονίζει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να στηρίξουν το ΔΣ, να ισχυροποιήσουν το σωματείο, με στόχο την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό της δράσης με τα άλλα σωματεία του κλάδου ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, συνολικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι χαλυβουργοί, συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου, εκτίμησε την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ΓΣ της Πέμπτης 01-08-2013 και συζήτησε πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Πέρασε ένας χρόνος περίπου, από τότε που η εργοδοσία μαζί με την κυβέρνησή της και με τη βοήθεια του μηχανισμού της, έφερε τα ΜΑΤ για να σταματήσει την ηρωική απεργία μας, για να "ανοίξει" όπως έλεγε "το εργοστάσιο και να δουλέψει". Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το εργοστάσιο συνεχίζει να μην παράγει, και εμείς να βρισκόμαστε πότε σε καθεστώς διαθεσιμότητας και πότε σε εκ περιτροπής εργασία.

Η εργοδοσία και ο μηχανισμός της, προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη γι' αυτό με έντεχνο τρόπο στο ΔΣ του σωματείου μας. Πατάνε πάνω στη φτώχεια μας, στην αγωνία μας, στην ανησυχία μας για το αύριο, στην κούρασή μας και προσπαθούν να τα εμπορευτούν, σπέρνοντας αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Λένε πως "αν το ΔΣ του σωματείου δεν ήταν αδιάλλακτο, είχε προτάσεις, σήμερα το εργοστάσιο θα δούλευε, δεν θα είχαμε προβλήματα".

Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, λένε ψέματα. Το εργοστάσιο δεν βγάζει παραγωγή γιατί υπάρχει η κρίση, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας βλέποντας τι γίνεται γενικότερα. Στο Βόλο που το σωματείο είναι "διαλλακτικό", τους επιβάλλει κάθε τόσο μείωση των μισθών. Στη "Χαλυβουργική", παρ' όλο που το σωματείο είναι εργοδοτικό, έχει σταματήσει η παραγωγή. Ο εργοδότης έκανε απολύσεις και στη συνέχεια προχώρησε σε μειώσεις μισθών και αφαίρεση μιας σειράς δικαιωμάτων. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που το σωματείο, όπως έλεγε, "δεν ήθελε τα ναυπηγεία να γίνουν Χαλυβουργία", οι εργάτες έχουν να δουλέψουν και να πάρουν μεροκάματο 16 μήνες. Στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που είχαν σχεδόν 2 χρόνια με μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, μόλις ο εργοδότης τούς πλήρωσε με λεφτά που του έδωσε το κράτος, δηλαδή δικά μας, από την επόμενη μέρα άρχισε τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Τέτοια παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά. Σε όλα αυτά τα εργοστάσια, τα Σωματεία μια χαρά κουβέντιαζαν, έκαναν προτάσεις, και τα εύρισκαν με τους εργοδότες. Πουθενά δεν απέτρεψαν τα μέτρα, γιατί η καπιταλιστική κρίση είναι αντικειμενικό γεγονός.

Το ερώτημα, που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι γιατί τώρα δυναμώνει η επίθεση ενάντια στο σωματείο. Θα ήταν καλύτερη η διαθεσιμότητα και η εκ περιτροπής εργασία, αν εφαρμοζόντουσαν με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Σωματείου; Μπορούσε το Σωματείο να συμφωνεί με μέτρα που θα είναι σε βάρος των εργατών; Μα όπου τα Σωματεία έβαλαν πλάτη να περάσουν τα μέτρα της εργοδοσίας, την επομένη αυτή ζητούσε και άλλα αντεργατικά μέτρα.

Η απάντηση είναι απλή. Με τη μείωση του ρεύματος που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση, ίσως βάλει κάποια παραγωγή ή να δουλέψει τα έλαστρα. Ταυτόχρονα, με τη λήξη της μετενέργειας της Κλαδικής ΣΣΕ στις 15 Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και άλλων παροχών, ίσως και σε άλλες απολύσεις.

Γι' αυτό η εργοδοσία με το μηχανισμό της δυναμώνει τον πόλεμο ενάντια στο ΔΣ, γιατί αποτελεί εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδιά της. Θέλει να έχει λυμένα τα χέρια της, γιατί το επόμενο διάστημα θα πάρει μια σειρά νέα μέτρα σε βάρος μας. Γι' αυτό, ενώ το εργοστάσιο δεν έχει δουλειά, μας κρατάει μέσα στο κατακαλόκαιρο με εκ περιτροπής εργασία και δίνει την άδεια μετά τις 15 Σεπτέμβρη, όπου τότε δε θα μπορούμε να πάμε πουθενά. Γι' αυτό έβαλε το μηχανισμό της, να προκαλέσει Γενική Συνέλευση μέσα στον Αύγουστο και με συκοφαντίες, ψέματα, εκβιασμούς και απειλές, προσπάθησε να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στο ΔΣ του σωματείου.

Βιάζεται, για να τελειώνει με το ΔΣ του σωματείου. Για να εξασφαλίσει ότι δε θα βρει απέναντί του κανένα εμπόδιο, ούτε στην υπογραφή νέας σύμβασης με μειωμένους μισθούς, ούτε στην κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων που έχουμε μέχρι σήμερα, ούτε στο να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, που σακατεύουν την υγεία μας, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Να μην ξεχνάμε πως συνάδελφοί μας κάτω από τέτοιες συνθήκες το προηγούμενο διάστημα, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε έμειναν ανάπηροι και δε θα ξαναγυρίσουν ποτέ στη δουλειά. "Στη Χαλυβουργική έγιναν 180 απολύσεις και δεν άνοιξε μύτη", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κάποιον στη συνέλευση. Τέτοιο σωματείο θέλουνε, μόνο που αυτό είναι της εργοδοσίας και όχι των εργατών.

Συνάδελφοι, σας καλούμε όλους, και αυτούς που στήριξαν τον απολογισμό του Σωματείου και αυτούς που τον καταψήφισαν γιατί πίστεψαν στις υποσχέσεις, στα ψέματα και στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο μηχανισμός της εργοδοσίας, να σκεφτείτε ψύχραιμα με βάση το συμφέρον που κάνει τη ζωή του εργάτη καλύτερη και όχι χειρότερη. Να στηρίξετε το ΔΣ του Σωματείου το επόμενο διάστημα και όλοι μαζί να μην υποκύψουμε, να μη συμβιβαστούμε στη λογική του λιγότερου κακού που κάθε μέρα μας πηγαίνει ακόμα παρακάτω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχει ο κάθε εργαζόμενος στη "Χαλυβουργία", που σκέφτεται το μέλλον των παιδιών του, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα που θα μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες που έχει σήμερα μια λαϊκή οικογένεια.

Το ΔΣ θα πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να βελτιώσει τη δουλειά του, να παρέμβει για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν. Θα συνεχίσουμε να σας λέμε την αλήθεια, δεν πρόκειται να κολακέψουμε κανέναν, λέγοντας πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Ο,τι πετύχουμε, θα το πετύχουμε μόνο με τον αγώνα μας, μαζί με όλους τους εργάτες ενάντια στην εργοδοσία, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Το επόμενο διάστημα, η επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας θα μεγαλώσει, θα παρθούν νέα αντεργατικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, ωράρια, στην Υγεία, στην Παιδεία, παντού. Τώρα χρειαζόμαστε πιο ισχυρό σωματείο, που θα οργανώσει την πάλη μαζί και με τα άλλα σωματεία του κλάδου, ενάντια σ' όλους αυτούς τους σχεδιασμούς».

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://redwind.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης