ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Ένα Forum ανταλλαγής πολιτικών σκέψεων προτάσεων και ιδεών σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική κατάσταση... Ένας χώρος ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος για ένα καλύτερο αύριο.


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Χταποδομεζές νησιώτικος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1 Χταποδομεζές νησιώτικος Την / Το Παρ Αυγ 30, 2013 10:09 am

admin


Admin
Τι χρειαζόμαστε:
Για την προετοιμασία:

  • 1 μέτριο χταπόδι 1-1,5 κιλό
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml λευκό ξύδι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 8 κόκκοι μπαχάρι
  • 10 κόκκοι πιπέρι
  • 1 κ.γ δενδρολίβανο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι

Για την τελική φάση:

  • λευκό ξύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου
  • ρίγανη
  • χοντρό αλάτι


Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε το χταποδάκι και το κόβουμε στα δυο, αφαιρώντας το στόμα (μπορεί να γίνει και μετά το βράσιμο).
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το σκόρδο, τη ρίγανη και το αλάτι. Το κρεμμύδι μπαίνει ολόκληρο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο ανοικτό καπάκι(βγάζει πολύ αφρό), περίπου 45-55 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος που έχει το χταπόδι μας. Αφού τελειώσουμε με το βράσιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια(στο μέγεθος του αντίχειρά μας). Τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας τα πετάμε(κρεμμύδι, ζουμί κλπ). Σ'αυτή τη φάση το χταπόδι είναι έτοιμο, αλλά όχι κι ο μεζές μας.....
  3. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε γυάλινα(αποστειρωμένα) βάζα για την αποθήκευσή, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
  4. Στον πάτο βάζουμε 1-2 φύλα δάφνης, μια στρώση χταπόδι,ρίγανη, 2 κομματάκια σκόρδο και λίγο χοντρό αλάτι. Συνεχίζουμε μ'αυτόν τον τρόπο να "στοιβάζουμε", παραλείποντας τη δάφνη,πιέζοντας ελαφρά το χταπόδι (για να μη δημιουργηθούν μεγάλα κενά με αέρα) μέχρι να γεμίσουμε τα βάζα μας.
  5. Στη συνέχεια γεμίζουμε με λευκό ξύδι έως τα 2/3 κάθε βάζου και συμπληρώνουμε με νερό το υπόλοιπο 1/3, μέχρι να καλυφθεί όλο το χταπόδι. Κλείνουμε τα καπάκια και ανακινούμε ελαφρά, ώστε να πάνε παντού τα υλικά, προσέχοντας στο τέλος τα υγρά να καλύπτουν πλήρως το χταπόδι. Αν όχι, τότε συμπληρώνουμε κι άλλο ξύδι ή νερό. Αφήνουμε τα δοχεία κλειστά 5-6 ώρες εκτός ψυγείου και στη συνέχεια τα βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου μας, όπου και μπορούν να διατηρηθούν αρκετό διάστημα.
  6. Σερβίρεται κομμένο σε πιο μικρά κομμάτια με λίγο ελαιόλαδο. Μπαίνει στις σαλάτες, στα όσπρια και βέβαια είναι ο απόλυτος μεζές του ούζου.



Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://redwind.forumgreek.com

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης